Catering dietetyczny czyli dieta i catering - Zdrowe odchudzanie
Catering dietetyczny Warszawa, czyli zestawy dietetycznych posiłków z dostawą oraz opieka dietetyka na terenie Warszawy.
Catering dietetyczny Warszawa - dowóz gotowych diet
jestesmy na facebooku
Strona główna
Mapa strony
Wybierz miasto
Warszawa
Wrocław
Catering dietetyczny
Catering osobisty
Czym jest?
Godziny dostaw
» Cennik «
Przykładowe Menu
» Zamówienie «
Diety specjalne
GENODIETA
Diety lecznicze
Mama i dziecko
Diety sportowe
Dla firm
Catering okolicznościowy
Przyjęcia okolicznościowe
Sylwetka
Konsultacje dietetyczne
Artykuły
Projektanci mody
Kontakt
dieta na zamowieie
Zdrowe odchudzanie

ZDROWE ODCHUDZANIE

Wydaje się, że każdy człowiek w pewnym momencie swojego życia stosuje dietę odchudzającą, aby poprawić swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie. Niemalże co chwilę pojawiają się nowe, rewolucyjne sposoby na zrzucenie wagi. Istnieją różne diety i teorie dotyczące odchudzania.
Zdrowe odchudzanie nie ma nic wspólnego z odmawianiem sobie wszystkiego i jedzeniem 2 posiłków dziennie czy ograniczaniem się tylko do wybranych produktów. Wręcz przeciwnie – w trakcie odchudzania należy dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych, ale przy jednoczesnym ograniczeniu ilość kalorii.
Niektóre diety zalecają spożywanie dużej ilości białka, czy tłuszczu, inne z kolei zalecają zwiększenie ilości węglowodanów. Nic dziwnego, że tak wiele osób ma zamęt w głowie i nie wie jak kontrolować swoją wagę.
Większość popularnych diet odchudzających powoduje krótkotrwałą utratę wagi i nie zapewnia utrzymania szczupłej sylwetki na dłużej. Spowolniony przez ubogo energetyczne diety metabolizm zmniejsza zdolność ciała do spalania tłuszczu i sprzyja efektowi jo-jo po zakończeniu kuracji odchudzającej. Kluczem otwierającym drzwi do długookresowej, dającej się kontrolować i utrzymać utraty masy ciała jest sporządzane wyczerpującego schematu odżywienia. Odżywianie powinno być częścią życia a jedynym sposobem na długookresowy sukces jest zrozumienie odpowiednich zagadnień i stosowanie ich na co dzień, zgodnie z wymaganiami organizmu.

Najpierw trzeba sobie uświadomić że nie ma jednego najlepszego schematu żywienia. Każdy człowiek jest inny, dlatego każdy musi dostosować ilość spożywanych kalorii jak i rozkład składników pokarmowych w zależności od reakcji organizmu na te czynniki. Istnieją jednak ogólne reguły, które należy stosować i o których nie należy zapominać opracowując własny program odchudzania. Nowe postanowienia powinny być poparte rozsądnym planem utraty masy ciała – najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest gubienie 1-2 kg w ciągu 2 tygodni. Ludzie tracący więcej spalają swoją tkankę mięśniową. Tym samym ograniczając zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Ponieważ każdy kilogram tkanki mięśniowej przyśpiesza tempo metabolizmu o 60 do 100 kalorii dziennie, należy dołożyć wszelkich starań, by zatrzymać masę mięśniową.
Poza ograniczeniem kaloryczności, dieta powinna uwzględniać wszystkie niezbędne składniki, takie jak: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne.

Pierwszym krokiem na drodze ustalenia schematu żywienia jest oszacowanie indywidualnego dziennego spożycia kalorii. W celu zgubienia zbędnych kilogramów należy spalać ich więcej niż się spożywa. Drugim krokiem jest zaplanowanie 4-5 mniejszych posiłków spożywanych co 3-4 godziny o stałych porach dnia. Taki rozkład codziennej puli energii daje ciału stałą i równą ilość paliwa stabilizując poziom insuliny, przyśpieszając metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Trzecim elementem schematu odżywiania jest określenie jaki procent kalorii będzie pochodził z węglowodanów, a jaki z protein i tłuszczów.

Tłuszcze są najbardziej kalorycznymi składniki pożywienia w związku z tym ich spożycie wymaga szczególnej kontroli. W celu osiągnięcia optymalnej wagi i dobrego stanu zdrowia, powinno się ograniczyć ich ilość w diecie do 30% jej wartości energetycznej. Niestety w Polsce, spożycie tłuszczu jest nadmierne i przekracza nawet 40% energii. Nadmiar tłuszczu sprzyja podwyższeniu poziomu cholesterolu we krwi, zwiększając ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, takich jak miażdżyca, nowotwory, otyłość, cukrzyca typu II. Wbrew pozorom, wyeliminowanie tłuszczu z diety również nie jest dobrym rozwiązaniem. Należy pamiętać, że tłuszcz występuje w różnych postaciach, odmiennie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Dlatego warto ograniczać spożycie produktów o dużej zawartości tłuszczu pochodzenia zwierzęcego na korzyść tłuszczu roślinnego i kwasów tłuszczowych omega – 3.

Białko to przede wszystkim budulec masy mięśniowej. Białko powinno dostarczać 12-15% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. Odpowiednie spożycie białka jest istotne nie tylko z punktu widzenia regeneracji organizmu po treningu, ale także w utrzymaniu prawidłowego składu ciała.

Węglowodany są dla organizmu człowieka krótkookresowym źródłem energii, więc diety mocno ograniczające ich ilość często powodują uczucie senności i osłabienia. Ponieważ spożywanie węglowodanów sprzyja wydzielaniu insuliny, powinno się kontrolować ich rodzaj i ilość. Cukry proste powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi, prowadząc do nagłej produkcji dużej ilości insuliny. Po szybkim wzroście ilości cukru we krwi następuje zazwyczaj szybki jej spadek. Oznacza to, że chociaż węglowodany proste mogą dać nam szybką poprawę nastroju, następuje po nich uczucie zmęczenia, głodu i słabości. Z drugiej strony węglowodany złożone, takie jak brązowy ryż, grube kasze, pełnoziarniste pieczywo i makarony oraz rośliny strączkowe wywierają swoiste, opóźnione działanie - dzięki temu insulina jest wydzielana w bardziej zrównoważony sposób, nie następują gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi, a możliwość magazynowania tłuszczu się zmniejsza. Złożone węglowodany dostarczają niezbędnej energii i zmniejszają ryzyko spalania mięśni w celu uzyskania paliwa. Jednak podczas stosowania diety odchudzającej spożycie węglowodanów złożonych także powinno być monitorowane. Ich nadmiar w diecie także odkładany jest w postaci tkanki tłuszczowej.

W procesie odchudzania niezmiernie istotne jest konsekwentne wprowadzanie długoterminowych zmian. Tymczasowe rozwiązania prowadzą do tymczasowych efektów.

Opracowała: Agnieszka Kwaśniewska, dietetyk
 
© Copyright 2005 - 2017 - SZTUKA JEDZENIA - Catering dietetyczny - Wszystkie prawa zastrzeżone
Kopiowanie bez zgody właściciela serwisu ZABRONIONE