Catering dietetyczny czyli dieta i catering - W oczekiwaniu na cud
Catering dietetyczny Warszawa, czyli zestawy dietetycznych posiłków z dostawą oraz opieka dietetyka na terenie Warszawy.
Catering dietetyczny Warszawa - dowóz gotowych diet
jestesmy na facebooku
Strona główna
Mapa strony
Wybierz miasto
Warszawa
Wrocław
Catering dietetyczny
Catering osobisty
Czym jest?
Godziny dostaw
» Cennik «
Przykładowe Menu
» Zamówienie «
Diety specjalne
GENODIETA
Diety lecznicze
Mama i dziecko
Diety sportowe
Dla firm
Catering okolicznościowy
Przyjęcia okolicznościowe
Sylwetka
Konsultacje dietetyczne
Artykuły
Projektanci mody
Kontakt
dieta na zamowieie
W oczekiwaniu na cud

W oczekiwaniu na cud...

Opracowała Magdalena Superson, dietetyk

Spadek wagi w krótkim czasie – dla tej obietnicy osoby, które podejmują próbę odchudzania ulegają pokusie wypróbowania "diety cud". Perspektywa "przemęczenia się" kilku czy kilkunastu dni wydaje się łatwiejsza, niż zmiana sposobu odżywiania, na którego efekty, trzeba poczekać.

Będąc na diecie, kiedy masa ciała spada, zadowoleni z efektów "przymykamy oko" na uczucie senności czy przemęczenia. Próbujemy różnymi sposobami "zabić głód", aby tylko wytrwać jeszcze dzień czy dwa... Jednak po pewnym czasie od zakończenia diety nasz wynik wynosi średnio 3kg...WIĘCEJ od wagi, z którą zaczynaliśmy dietę.

W przeciągu 7 czy 14 dni tracimy w większości wodę i oczywiście SPALAMY tkankę....ale MIĘŚNIOWĄ. Dzieje się to dlatego, ponieważ nie jesteśmy w stanie odpowiednio jej zabezpieczyć, gdyż w diecie brakuje do tego składników.

Jednak może niektóre "cudowne diety" mają jakieś pozytywne aspekty, których wykorzystanie pomoże uzyskać TRWAŁE rezultaty?

DIETA DR ATKINSA

ZASADY DIETY:
Ograniczenie spożywania węglowodanów, co zmusza organizm do pozyskiwania energii ze zmagazynowanego tłuszczu.
W pierwszym okresie diety nie należy spożywać więcej niż 20g węglowodanów na dobę (następnie wartość ta jest stopniowo zwiększana do 30 - 50g). Z diety należy wyeliminować pieczywo, kasze, makarony, jogurty, mleko, większość owoców i niektóre warzywa.

Dieta bazuje na mięsie, rybach i jajach. Z produktów należy komponować 3 większe i dwa mniejsze posiłki.

MINUSY DIETY:
Ograniczenie spożywania warzyw i owoców powoduje niedobory witamin i minerałów.
Niska zawartość błonnika w diecie (który spożywany w produktach pełnoziarnistych, warzywach i owocach) przyczyni się do zaparć, a towarzyszący spadek energii i uczucie osłabienia spowodowany ograniczeniem węglowodanów będzie uciążliwy, w szczególności przez pierwsze kilka dni diety.

Dietę mogą stosować tylko zdrowe osoby (i nie dłużej niż ok. 3 miesiące), gdyż może powodować zakwaszenie organizmu i choroby serca z powodu spożywania dużej ilości wielonasyconych kwasów tłuszczowych.

PLUSY DIETY:
Dieta uczy regularnego spożywania posiłków. Powoduje spadek wagi pod warunkiem stopniowego zwiększania ilości węglowodanów.

DIETA NIEŁĄCZENIA

ZASADY DIETY:
Anderson, autor diety, doszedł do wniosku, że tyjemy z powodu złego zestawienia produktów. Podczas trawienia białek i węglowodanów wydzielają się inne enzymy, które w połączeniu ze sobą zatrzymują toksyny w organizmie. Dieta polega więc na niełączeniu tych dwóch grup produktów oraz na przestrzeganiu schematu spożywania produktów o określonych porach:

  • Od północy do południa możemy jeść owoce i świeżo wyciśnięte soki
  • Od południa do godz. 16.00 wypijamy sok warzywny, po pół godziny możemy zjeść lekki posiłek np. sałatkę warzywną
  • Od 16.00 do 20.00 można jeść wszystko pamiętając o niełączeniu produktów białkowych (mięso, ryby) z węglowodanowymi (ziemniaki, pieczywo, kasze, makarony).

Posiłki należy spożywać zawsze przy stole i kiedy poczujemy się syci należy skączyć posiłek.

MINUSY DIETY:
Teoria niełączenia białek i węglowodanów nie ma uzasadnienia w fizjologii naszego organizmu. Niektóre osoby mogą zauważyć poprawę samopoczucia, ale wynika ona z tego, iż stosując tego rodzaju dietę przywiązujemy większą uwagę do komponowania dań (jeżeli nie możemy zjeść do mięsa makaronu przygotujemy do niego warzywa uzupełniając niedobory witamin i minerałów). Poza tym posiłek staje się mniej kaloryczny i nie obciąża żołądka.

W godzinach kiedy powinniśmy mieć najwięcej energii, gdyż zwykle wtedy pracujemy dostarczamy małej ilości kalorii, a większy posiłek jemy wieczorem, kiedy organizm zwalnia już swój metabolizm. Co spowoduje, że ciężko będzie się skupić na codziennych czynnościach. A jedzenie w nocy, a tym bardziej owoców (które na czczo szybką podniosą poziom cukru w krwi) może spowodować efekt przeciwny do zamierzonego. Poza tym dieta jest uciążliwa ze względu na konieczność samodzielnego przyrządzania soków, na co w środku dnia raczej nie mamy czasu.

PLUSY DIETY:
Podczas diety posiłki należy spożywać przy stole, co zmniejsza okazje do podjadania między posiłkami i uczy nas tego dobrego przyzwyczajenia. Dieta zakłada również, że posiłek kończymy kiedy pojawi się uczucie sytości (należy jednak pamiętać, że masz mózg wysyła takie sygnały po około 20 minutach. Dlatego zawsze odkładaj sztućce z lekkim uczuciem niedosytu)

DIETA JEDNOSKŁADNIKOWA

ZASADY DIETY:
Przez określą ilość dni jemy tylko jeden rodzaj produktu, za to bez ograniczeń. Bardzo popularne są diety owocowe (np. jabłkowa, grejpfrutowa, winogronowa).

MINUSY DIETY:
Dostarczając tylko jeden rodzaj produktu nieuchronnie, pozbawiamy organizm pewnych składników. W dietach owocowych głównie brakuje nam białka. Przez co dręczy nas ciągłe uczucie głodu. Cukier zawarty w owocach powoduje wzrost poziomu cukru we krwi a następnie szybki spadek i znowu musimy coś zjeść. Wiedząc, że możemy dany produkt jeść "bez ograniczeń" zamiast do nasycenia jemy do PRZEJEDZENIA. W efekcie podczas takiej jednodniowej diety w postaci owoców możemy spożyć nawet ponad 2000kcal, co na pewno nie spowoduje spadku naszej masy ciała.

PLUSY DIETY:
Jeżeli koniecznie chcesz przetestować tego rodzaju dietę podziel owoce na 5 porcji (po maksymalnie 150-200g), które jedz co 3 godziny. Taki 1 DZIEŃ diety może być dla Ciebie "wstępem" do rozpoczęcia nowego sposobu odżywiania.

DIETA KOPENHASKA

ZASADY DIETY:
Dzienna wartość energetyczna spożywanych posiłków wynosi ok. 500-800kcal. Należy ściśle przestrzegać zasad diety, która trwa 14 dni.
Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy,
  • Przekąska: 2 jaja na twardo, gotowany szpinak, 1 pomidor
  • Obiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną (filet lub schab)

MINUSY DIETY:
Dieta jest bardzo nisko energetyczna, co spowalnia metabolizm i powoduje niedobory większości składników odżywczych. Jedna z diet, po której najtrudniej uniknąć efektu jojo.

PLUSY DIETY:
Nie polecam stosowania tej diety, jednak w oparciu o jej zasady, można ją zmodyfikować, aby przynosiła dużo trwalsze rezultaty. Należy dwudniowy jadłospis połączyć w jeden dzień, dodatkowo wzbogacając dietę o dwie porcje produktów mlecznych w postaci chudego sera (pół kostki) lub kubeczek jogurtu naturalnego.

NIGDY nie zaczynaj dnia bez śniadania - na "dzień dobry" zwalniasz metabolizm o 30%.

 
© Copyright 2005 - 2017 - SZTUKA JEDZENIA - Catering dietetyczny - Wszystkie prawa zastrzeżone
Kopiowanie bez zgody właściciela serwisu ZABRONIONE