Catering dietetyczny czyli dieta i catering - Stres oksydacyjny
Catering dietetyczny Warszawa, czyli zestawy dietetycznych posiłków z dostawą oraz opieka dietetyka na terenie Warszawy.
Catering dietetyczny Warszawa - dowóz gotowych diet
jestesmy na facebooku
Strona główna
Mapa strony
Wybierz miasto
Warszawa
Wrocław
Catering dietetyczny
Catering osobisty
Czym jest?
Godziny dostaw
» Cennik «
Przykładowe Menu
» Zamówienie «
Diety specjalne
GENODIETA
Diety lecznicze
Mama i dziecko
Diety sportowe
Dla firm
Catering okolicznościowy
Przyjęcia okolicznościowe
Sylwetka
Konsultacje dietetyczne
Artykuły
Projektanci mody
Kontakt
dieta na zamowieie
Stres oksydacyjny


Stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny to procesy, w których obserwujemy wzmożone wytwarzanie reaktywnych form tlenu. Powstaje on na skutek zmniejszenia samoistnej ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami. Zmieniona w ten sposób równowaga oksydacyjno-redukcyjna w kierunku niekorzystnych procesów utleniania lipidów i białek, prowadzi do zaburzenia funkcjonowania komórek przez powstałe wolne rodniki. Procesy stresu oksydacyjnego są wspólnym ogniwem wielu jednostek chorobowych. Odpowiadają za przyspieszenie procesów starzenia się skóry (osłabienie struktur komórkowych przez co skóra staje się bardziej podatna na uszkodzenia, wysuszenie, powstawanie zmarszczek oraz różnego typu niedoskonałości), są także powiązane z chorobami sercowo-naczyniowymi. 1)
Ważne jest aby w odpowiedni sposób, poprzez produkty spożywcze zwalczać wolne rodniki tlenowe. Istotne znaczenie ochronne mają witaminy C i E, którym przypisywane jest działanie zapobiegające oksydacji LDL. Antyoksydanty powinny być dostarczane poprzez naturalne produkty pokarmowe. Bardzo dobrym źródłem witaminy E, a zarazem wspomagaczem do jej wchłaniania i transportu jest olej rzepakowy. Nie tylko dostarcza energii naszemu organizmowi ale przede wszystkim pomaga w transporcie i wchłanianiu także innych (oprócz wspomnianej witaminy E) ważnych witamin tłuszczorozpuszczalnych jak A, D i K.

A teraz czas na praktykę, podajemy przepis na surówkę piękności z olejem rzepakowym


    Składniki:
  • Garść liści szpinaku
  • 1 pomidor
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1/2 czerwonej lub żółtej papryki
  • awokado
  • opcjonalnie ugotowane jajko
  • szczypiorek

    Sos:
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z cytryny (ok 1-2 łyżeczki)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sosu:
Rozgnieciony czosnek mieszamy z sokiem z cytryny i solą do uzyskania pożądanej masy, stopniowo dodajemy olej i mieszamy, doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na chwilę dla pogłębienia smaku.
Sałatka:
Pomidora, rzodkiewki, paprykę myjemy, awokado obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w kostkę i delikatnie mieszamy. Układamy na talerzu na liściach szpinaku. Opcjonalnie dodajemy na wierzch pokrojone na cztery części jajko. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Możemy doprawić solą, pieprzem, lub ulubionymi ziołami. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Opracowała: Sylwia Szeleźnik, dietetyk

Po więcej ciekawych przepisów i informacji o oleju rzepakowym zapraszamy na:
www.pokochajolejrzepakowy.eu
FB: Miej więcej oleju w głowie

 
© Copyright 2005 - 2017 - SZTUKA JEDZENIA - Catering dietetyczny - Wszystkie prawa zastrzeżone
Kopiowanie bez zgody właściciela serwisu ZABRONIONE