Catering dietetyczny czyli dieta i catering - Skład oleju rzepakowego
Catering dietetyczny Warszawa, czyli zestawy dietetycznych posiłków z dostawą oraz opieka dietetyka na terenie Warszawy.
Catering dietetyczny Warszawa - dowóz gotowych diet
jestesmy na facebooku
Strona główna
Mapa strony
Wybierz miasto
Warszawa
Wrocław
Catering dietetyczny
Catering osobisty
Czym jest?
Godziny dostaw
» Cennik «
Przykładowe Menu
» Zamówienie «
Diety specjalne
GENODIETA
Diety lecznicze
Mama i dziecko
Diety sportowe
Dla firm
Catering okolicznościowy
Przyjęcia okolicznościowe
Sylwetka
Konsultacje dietetyczne
Artykuły
Projektanci mody
Kontakt
dieta na zamowieie
Skład oleju rzepakowego


Skład oleju rzepakowego

Obecnie jest moda na stosowanie olejów roślinnych dalekiego pochodzenia. Zanim jednak zdecydujemy sięgnąć po nieznane tłuszcze zerknijmy na etykietę tego, co „rośnie w zasięgu ręki”, a takim przykładem jest wytłoczony z rodzimego rzepaku olej rzepakowy.
Olej rzepakowy ma skład zbliżony do oliwy z oliwek, dlatego w naszym kraju może być z powodzeniem stosowany w tzw. diecie śródziemnomorskiej.
Skład oleju rzepakowego:

  • 56-68% zawartości butelki oleju to kwas oleinowy. Jest to jednonienasycony kwas tłuszczowy, bardzo cenny dla naszego organizmu, a mało kto wie, że aż 20-25% energii powinno być dostarczane z kwasów nienasyconych, co pozwala na zachowanie prawidłowej struktury kwasów tłuszczowych w naszej diecie. Wysoka zawartość tego kwasu decyduje o przydatności oleju rzepakowego podczas przygotowywania potraw na ciepło, np. smażenie i pieczenie.
  • 18-22% to kwas linolowy znany jako Omega-6. Jego podstawową zaletą jest to, że wpływa on na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
  • 10-13% zawartości to kwas linolenowy znany powszechnie jako Omega-3 – deficytowy w diecie typu zachodniego. Niestety organizm ludzki go nie wytwarza i musi być on dostarczany z pożywieniem. Wpływa również na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a także na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. W wyniku jego transformacji do kwasu DHA istnieje związek z jego wpływem na rozwój komórek nerwowych i mózgu.
  • Tylko 4-6% to kwasy nasycone –Warto zauważyć, że olej rzepakowy zawiera najmniej kwasów nasyconych spośród wszystkich olejów roślinnych.
  • Praktycznie 0% kwasu erukowego. Dawniej kwas ten stanowił aż połowę składu kwasów tłuszczowych, jednak od początku lat 90. w Polsce i Unii Europejskiej uprawiane są wyłącznie odmiany rzepaku podwójnie ulepszone tzw. „00”. Wyeliminowano z nich kwas erukowy, a proces hodowli odbył się na drodze naturalnej, bez ingerencji w budowę białek. Aktualnie rejestrowane odmiany rzepaku mają wartości bliskie 0% lub 0% kwasu erukowego.

Olej rzepakowy spełnia warunki stawiane obecnie tłuszczom jadalnym przez naukę o żywieniu człowieka, dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Opracowała: Sylwia Szeleźnik, dietetyk

Więcej informacji na:
www.pokochajolejrzepakowy.eu
FB: Miej więcej oleju w głowie

 
© Copyright 2005 - 2017 - SZTUKA JEDZENIA - Catering dietetyczny - Wszystkie prawa zastrzeżone
Kopiowanie bez zgody właściciela serwisu ZABRONIONE