Catering dietetyczny czyli dieta i catering - Produkty light
Catering dietetyczny Warszawa, czyli zestawy dietetycznych posiłków z dostawą oraz opieka dietetyka na terenie Warszawy.
Catering dietetyczny Warszawa - dowóz gotowych diet
jestesmy na facebooku
Strona główna
Mapa strony
Wybierz miasto
Warszawa
Wrocław
Catering dietetyczny
Catering osobisty
Czym jest?
Godziny dostaw
» Cennik «
Przykładowe Menu
» Zamówienie «
Diety specjalne
GENODIETA
Diety lecznicze
Mama i dziecko
Diety sportowe
Dla firm
Catering okolicznościowy
Przyjęcia okolicznościowe
Sylwetka
Konsultacje dietetyczne
Artykuły
Projektanci mody
Kontakt
dieta na zamowieie
Produkty light

PRODUKTY LIGHT

Opracowała Magdalena Superson, dietetyk

Niestety w Polsce nie posiadamy regulacji prawnych ściśle określających jaki normy powinien spełniać produkt typu LIGHT. Co często wprowadza w błąd konsumenta, gdyż podświadomie taki produkt kojarzy nam się z czymś "bardziej dozwolonym" dla naszej linii.

W USA stosowanie tego napisu oznacza, że zawartość kaloryczna produktu jest obniżona o 30%, lub zawartość tłuszczu jest mniejsza o 50% (w stosunku do standardowego wyrobu).
W niektórych krajach napis "light" stosuje się tylko wówczas, kiedy wiąże się to ze zmniejszeniem ilości cukru w produkcie, lub z jego całkowitą eliminacją).

Dlatego przed wyborem "zamiennika" dla paczki ciastek, przeczytaj uważnie czym różnią się te z napisem "light" (poza ceną oczywiście)

Bardzo często napis "BEZ CUKRU" oznacza, że ciastka cukier został zastąpiony fruktozą (czyli cukrem owocowym, co wcale nie obniża ich kaloryczności). Lepszym rozwiązaniem jest wybór produktów słodzonych poliolami (są to substancje o zbliżonej kaloryczności do cukru, ale nie podnoszące poziomu cukru we krwi). Uważaj jednak, gdyż zastąpienie lub weliminowanie cukru np. z czekolady, nie zmniejsza dużej ilości tłuszczu, którą zawiera. Poliolami są często "słodzone" batony dla sportowców, ale również cukierki light.

Jednak jedną z podstawowych kwestii dlaczego produkty light często nie są dobrym rozwiązaniem dla figury, jest fakt, że zwykle rozgrzeszeni faktem, że jemy mało kaloryczny produkt zjemy go WIĘCEJ aniżeli kalorycznego odpowiednika.

Tak więc zamiast jednego "niedozwolonego" ciastka, z czystym sumieniem jemy całą paczkę "ciastek light". Przez co około kilkaset kalorii i kilkadziesiąt gram tłuszczu więcej, niż kosztował by nas mały grzech z ulubionym ciasteczkiem (a i to drugie często jest duuużo przyjemniejsze :) )

Kilka ważnych wskazówek:

  • Uważnie czytaj opakowania na wszystkich produktach, których producent zapewnia, że są dietetyczne, czy bezcukrowe. Nie zwracaj uwagi tylko na zawartość kalorii ale również ile produkt zawiera węglowodanów i tłuszczu.
  • Nie daj się zmylić napisem "0% tłuszczu" ten napis często maskuje dodatkową zawartość cukru jaką zawiera produkt. Często stosowane np. na jogurtach. Jogurt jest przygotowany z odtłuszczonego mleka, ale zawiera wsad owocowy z dodatkową zawartością cukru.
  • Produkty dostępne w sklepach ze zdrową żywnością wcale nie oznaczają, że "z zasady" są dietetyczne. W szczególności takie produkty jak czekolady dla diabetyków czy ciastka bezglutenowe lub niskobiałkowe. Dla zdrowych ludzi wcale nie są bardziej korzystnym dla linii zamiennikiem.
 
© Copyright 2005 - 2017 - SZTUKA JEDZENIA - Catering dietetyczny - Wszystkie prawa zastrzeżone
Kopiowanie bez zgody właściciela serwisu ZABRONIONE