Catering dietetyczny czyli dieta i catering - Olej rzepakowy nasz rodzimy skarb
Catering dietetyczny Warszawa, czyli zestawy dietetycznych posiłków z dostawą oraz opieka dietetyka na terenie Warszawy.
Catering dietetyczny Warszawa - dowóz gotowych diet
jestesmy na facebooku
Strona główna
Mapa strony
Wybierz miasto
Warszawa
Wrocław
Catering dietetyczny
Catering osobisty
Czym jest?
Godziny dostaw
» Cennik «
Przykładowe Menu
» Zamówienie «
Diety specjalne
GENODIETA
Diety lecznicze
Mama i dziecko
Diety sportowe
Dla firm
Catering okolicznościowy
Przyjęcia okolicznościowe
Sylwetka
Konsultacje dietetyczne
Artykuły
Projektanci mody
Kontakt
dieta na zamowieie
Olej rzepakowy nasz rodzimy skarb


Olej rzepakowy – nasz rodzimy skarb

W dobie panujących diet, spotykamy się z częstym ograniczeniem wielu produktów spożywczych, a lekarze lub dietetycy nie raz ostrzegają nas przed spożywaniem tłuszczów, ale czy rzeczywiście jest on taki zły jak go malują? Podstawową funkcją tłuszczów w organizmie jest:

  • dostarczenie skoncentrowanej formy energii,
  • utrzymanie narządów wewnętrznych w stabilnej pozycji,
  • ochrona przed utratą ciepła.

Biorą one udział we wchłanianiu i transporcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K oraz stanowią budulec błon komórkowych i hormonów.

Zaleca się jednak ograniczenie spożycia tłuszczów do 30- 35% całkowitej energii pożywienia, ponieważ spożywanie ich w nadmiarze sprzyja chorobom układu krążenia i nadwadze. Warto zatem zauważyć, że nie sam tłuszcz jest problemem naszej cywilizacji, ale odpowiednia jego ilość i rodzaj.

Bardzo dobrej jakości surowcem do produkcji tłuszczu jest rzepak, nazywany również „oliwką północy”. Produkowany z niego olej rzepakowy ma najodpowiedniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Zawiera najmniej z punktu widzenia zdrowotnego niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym). Znajdziemy w nim także najwięcej, po oleju lnianym, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 deficytowych w naszej diecie , (najbardziej cenna, obok rodziny omega-6 również należącej do NNKT, grupa kwasów tłuszczowych, organizm ludzki ich nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem, są niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu (kwas ALA ).

Kwas ALA zawarty m.in. w oleju rzepakowym wpływa na rozwój komórek nerwowych i mózgu, jest potrzebny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Olej rzepakowy może być używany w diecie kobiet ciężarnych i małych dzieci. Ponadto zawiera sterole roślinne, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. W jego składzie możemy także wyróżnić prowitaminę A.

Przedstawione fakty stanowią o ważnej roli tłuszczów w naszej diecie. A ta odpowiednio zbilansowana pozwoli nam lepiej dbać o nasz organizm.

www.pokochajolejrzepakowy.eu
FB: Miej więcej oleju w głowie

Opracowała: Sylwia Szeleźnik, dietetyk
 
© Copyright 2005 - 2017 - SZTUKA JEDZENIA - Catering dietetyczny - Wszystkie prawa zastrzeżone
Kopiowanie bez zgody właściciela serwisu ZABRONIONE