Catering dietetyczny czyli dieta i catering - Indeks Glikemiczny
Catering dietetyczny Warszawa, czyli zestawy dietetycznych posiłków z dostawą oraz opieka dietetyka na terenie Warszawy.
Catering dietetyczny Warszawa - dowóz gotowych diet
jestesmy na facebooku
Strona główna
Mapa strony
Wybierz miasto
Warszawa
Wrocław
Catering dietetyczny
Catering osobisty
Czym jest?
Godziny dostaw
» Cennik «
Przykładowe Menu
» Zamówienie «
Diety specjalne
GENODIETA
Diety lecznicze
Mama i dziecko
Diety sportowe
Dla firm
Catering okolicznościowy
Przyjęcia okolicznościowe
Sylwetka
Konsultacje dietetyczne
Artykuły
Projektanci mody
Kontakt
dieta na zamowieie
Indeks Glikemiczny

    Jest to porównanie krzywej wzrostu poziomu glukozy we krwi po 120 minutach od spożycia produktu w ilości dostarczającej 50g węglowodanów przyswajalnych i 50 g czystej glukozy, dla której przyjęto wartość indeksu glikemicznego równą 100.
Produkty dzielimy na te o niskim indeksie (poniżej 40), średnim (40-70) i wysokim (powyżej 70) indeksie glikemicznym.
Unikając produktów o wysokim indeksie glikemicznym jestesmy w stanie zapobiec gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi a co za tym idzie "napadom" głodu.

Należy zwrócić uwagę na kilka czynników, które wpływają na wartość indeksu glkemicznego:

  • obróbkę technologiczną, która podnosi wartość indeksu (produkty gotowane mają wyższy indeks niż surowe np. marchew surowa=16, marchew gotowana=47. Z tego samego powodu makaron powinno się dotować "po włosku"  czyli ok. 5-10 min wtedy ma wartość indeksu ok 40, gotowany 20min = 61 )
  • produkty słodzone fruktozą (produkty stosowane przed diabetyków) mają niższy indeks niż te słodzone sacharozą (UWAGA, co nie oznacza, że mają mniej kcal!)
  • ilość BŁONNIKA w danym produkcie, który opóźnia wchłanianie węglowodanów (np. makaron z mąki białej = 61, makaron z mąki razowej = 37)
  • Również obecność w produkcie BIAŁKA i TŁUSZCZU spowalnia wchłanianie węglowodanów, więc wpływa na obniżenie indeksu glikemicznego.
TABELA INDEKSU GLIKEMICZNEGO
Arbuz    72
Bajgle białe 75
Banany 45
Banany dojrzałe 60
Baton Mars 65
Baton Snikers 70
Batony pełnoziarniste 65
Bezy 67
Brzoskwinie 40
Buraki 75
Chleb biały 95
Chleb pita z grubego ziarna 45
Chleb z grubo mielonej pszenicy 50
Chrupki kukurydziane 75
Ciasteczka ryżowe 80
Ciasto tortowe 87
Coca-cola 58
Cornflakes 55
Cukier rafinowany 75
Drożdżówki 92
Fasola czarna 30
Fasola zielona 40
Frytki 80
Glukoza 100
Grejpfruty 26
Groszek zielony 45
Gruszki 38
Herbatniki 50
Isostar 70
Jabłka 39
Jęczmień 45
Jogurt naturalny 36
Kasza manna 55
Kiwi 53
Kleik ryżowy 90
knedle 52
Kukurydza 75
Kuskus 60
Laktoza (cukier mleczny) 47
Lody 61
Maltoza (obecna w PIWIE) 105
Mango 50
Marchewka 85
Mąka kukurydziana 70
Miód 55
Mleko 27
Mleko zagęszczone 30
Morele suszone 30
Morele świeże 57
Naleśniki 85
Nutella 33
Orzechy 22
Orzechy ziemne 15
Otręby 45
Owsianka 55
Paluszki rybne 38
Pączki 70
Pieczywo francuskie 95
Pieczywo pełnoziarniste 75
Płatki cheerios 75
Płatki kukurydziane 72
Płatki pszeniczne 70
Płatki ryżowe 80
Pomarańcze 42
Pomidory 15
Popcorn 55
Precle 80
Pszenica dmuchana 75
Pszenica ziarno 45
Pumpernikel z pełnego ziarna 50
Rodzynki 65
Ryż basmati 60
Ryż biały 70
Ryż brązowy 55
Ryż dziki 55

 

 
© Copyright 2005 - 2017 - SZTUKA JEDZENIA - Catering dietetyczny - Wszystkie prawa zastrzeżone
Kopiowanie bez zgody właściciela serwisu ZABRONIONE