Catering dietetyczny czyli dieta i catering - Gdzie dwóch się bije tam korzysta olej.
Catering dietetyczny Warszawa, czyli zestawy dietetycznych posiłków z dostawą oraz opieka dietetyka na terenie Warszawy.
Catering dietetyczny Warszawa - dowóz gotowych diet
jestesmy na facebooku
Strona główna
Mapa strony
Wybierz miasto
Warszawa
Wrocław
Catering dietetyczny
Catering osobisty
Czym jest?
Godziny dostaw
» Cennik «
Przykładowe Menu
» Zamówienie «
Diety specjalne
GENODIETA
Diety lecznicze
Mama i dziecko
Diety sportowe
Dla firm
Catering okolicznościowy
Przyjęcia okolicznościowe
Sylwetka
Konsultacje dietetyczne
Artykuły
Projektanci mody
Kontakt
dieta na zamowieie
Gdzie dwóch się bije tam korzysta olej.

Gdzie dwóch się bije tam korzysta olej

Niezależnie od tego jak bardzo przywiązujesz uwagę do zasad zdrowego odżywiania, na pewno sam nie raz zastanawiałeś się co jest lepsze: masło czy margaryna.

Niektórzy wybiorą masło, kierując się smakiem i skojarzeniami z tradycyjną kuchnią. Inni z powodów zdrowotnych (np. podwyższonego poziomu cholesterolu) wybierają, lub są zmuszeni wybierać margarynę.

A co z tradycyjnymi wypiekami? Coraz trudniej jest znaleźć w sklepie ciastka maślane wypiekane na maśle. Wynika to zwykle z ograniczenia kosztów produkcji. Niestety jednak tłuszcze utwardzone (czyli wszelkie margaryny) bardzo zmieniają smak wypieków. Fani ciasta francuskiego od razu rozpoznają to przygotowane na margarynie - będzie bardziej twarde. Ciasta drożdżowe, serniki, babeczki, tarty... A co w sytuacji, kiedy ze względów zdrowotnych jednak musimy je ograniczać? Z pomocą przychodzą płynne tłuszcze roślinne. Olej rzepakowy jako jeden z nielicznych idealnie nadaje się do obróbki termicznej i ma bardzo dobre właściwości wypiekowe, a co równie ważne jego użycie nie wpłynie znacznie na zmianę walorów strukturalnych i smakowych ciasta.

Dlatego warto spróbować zamienić rodzaj tłuszczu w swoim ulubionym wypieku. Dowiedz się więcej na www.pokochajolejrzepakowy.eu

Ciasto marchewkowe

  • 2 jaja

  • 200 g ksylitolu

  • 150 ml oleju rzepakowego

  • 200 g drobno startej marchewki

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

  • 200 g mąki orkiszowej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

  • opcjonalnie można dodać ananasa i wiórki kokosowe

  • Jajka ubić, dodać ksylitol i dalej ubijać do uzyskania puszystej masy.

  • Dodać olej i jeszcze chwilę mieszać całość.

  • Do powstałej masy dodać marchewkę i orzechy, wymieszać

  • Mąkę przesiać przez sito dodać do niej cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, połączyć składniki suche z jajkami i olejem.

  • Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni ok. 90 min (blacha o średnicy ok 24cm).


www.pokochajolejrzepakowy.eu
FB: Miej więcej oleju w głowie

 
© Copyright 2005 - 2017 - SZTUKA JEDZENIA - Catering dietetyczny - Wszystkie prawa zastrzeżone
Kopiowanie bez zgody właściciela serwisu ZABRONIONE