Catering dietetyczny czyli dieta i catering - Dlaczego dzieciom zaleca się spożywanie oleju rzepakowego?
Catering dietetyczny Warszawa, czyli zestawy dietetycznych posiłków z dostawą oraz opieka dietetyka na terenie Warszawy.
Catering dietetyczny Warszawa - dowóz gotowych diet
jestesmy na facebooku
Strona główna
Mapa strony
Wybierz miasto
Warszawa
Wrocław
Catering dietetyczny
Catering osobisty
Czym jest?
Godziny dostaw
» Cennik «
Przykładowe Menu
» Zamówienie «
Diety specjalne
GENODIETA
Diety lecznicze
Mama i dziecko
Diety sportowe
Dla firm
Catering okolicznościowy
Przyjęcia okolicznościowe
Sylwetka
Konsultacje dietetyczne
Artykuły
Projektanci mody
Kontakt
dieta na zamowieie
Dlaczego dzieciom zaleca się spożywanie oleju rzepakowego?

Olej w diecie dzieci
Dlaczego dzieciom zaleca się spożywanie oleju rzepakowego?

Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem diety, zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia, ponieważ mają ogromny wpływ na rozwój organizmu. Zapewne dlatego też naturalnie wchodzą w skład mleka matki, które powstaje w procesie laktacji i jest najbardziej optymalnym dla zdrowia noworodków i niemowląt pokarmem. Szczególnie znaczącą rolę przypisuje się zawartej w mleku kobiecym frakcji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFA: kwasowi linolowemu (Omega-6) oraz linolenowemu (Omega-3), a także ich pochodnym długołańcuchowym.

Zatem zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia tłuszcze powinny stanowić i dostarczać ok. 30-45% całodobowego zapotrzebowania na energię. Co oznacza, że w codziennej diecie małego dziecka powinno znaleźć się 10-20 gram oleju roślinnego.

Najbliższy profilem tłuszczowym do mleka matki okazuje się być olej rzepakowy. Stosunek zawartych w nim kwasów Omega-6 do Omega-3 jest wręcz idealny i wynosi 2:1.

Ciekawostka: Olej rzepakowy może być spożywany przez niemowlęta już od 6. miesiąca życia.

Dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy ALA i LA) wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój naszych pociech. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe odgrywają także bardzo ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowej pracy mózgu i oczu – za te funkcje odpowiada kwas DHA, którego prekursorem jest kwas ALA (alfalinolenowy) oraz są niezbędne (kwasy ALA i LA) dla właściwego funkcjonowania całego organizmu. Dlatego to takie ważne, aby zapewnić tym rozwijającym się organizmom dostęp do dobroczynnych kwasów tłuszczowych poprzez prawidłowy dobór tłuszczu i włączenie go do diety.

Idealnym sposobem na włączenie do diety tłuszczy jest dodanie go do przecierów warzywnych i zup jarzynowych. Na początek dodajemy zaledwie kilka kropel, aby z czasem spożywać 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie (osoba dorosła). Taka ilość pozwoli dostarczyć nam optymalnej, dziennej dawki kwasu alfalinolenowego (ALA) z rodziny Omega-3.

Więcej informacji znajdziesz na:
www.pokochajolejrzepakowy.eu
FB: Miej więcej oleju w głowie

 
© Copyright 2005 - 2017 - SZTUKA JEDZENIA - Catering dietetyczny - Wszystkie prawa zastrzeżone
Kopiowanie bez zgody właściciela serwisu ZABRONIONE