Catering dietetyczny czyli dieta i catering - Brak pomysłu na obiad, przepis na marynatę
Catering dietetyczny Warszawa, czyli zestawy dietetycznych posiłków z dostawą oraz opieka dietetyka na terenie Warszawy.
Catering dietetyczny Warszawa - dowóz gotowych diet
jestesmy na facebooku
Strona główna
Mapa strony
Wybierz miasto
Warszawa
Wrocław
Catering dietetyczny
Catering osobisty
Czym jest?
Godziny dostaw
» Cennik «
Przykładowe Menu
» Zamówienie «
Diety specjalne
GENODIETA
Diety lecznicze
Mama i dziecko
Diety sportowe
Dla firm
Catering okolicznościowy
Przyjęcia okolicznościowe
Sylwetka
Konsultacje dietetyczne
Artykuły
Projektanci mody
Kontakt
dieta na zamowieie
Brak pomysłu na obiad, przepis na marynatę


Brak pomysłu na obiad – przepis na marynatę


Wykorzystaj najlepsze wartości produktów, które zawsze znajdują się w Twojej kuchni. Przygotuj pyszną ziołową marynatę na bazie oleju rzepakowego, która urozmaici każdą potrawę zarówno mięsną jak i warzywną. Zioła wzbogacą i pogłębią jej smak, tłuszcz natomiast zapobiegnie utracie wilgoci podczas pieczenia czy grillowania, a także stanie się nośnikiem witamin, które są w nim rozpuszczalne (wit. A, E, D i K). Dzięki temu wzbogacimy nie tylko smak, ale także wartość odżywczą naszych dań.

Szybki przepis na marynatę z oleju rzepakowego:
Wybierz swoje ulubione zioła (mogą to być bazylia, tymianek, kolendra, mięta, koperek, pietruszka, oregano), dodaj trochę soli i pieprzu (ten również może być w nowej odsłonie: zielony lub biały), kilka łyżek oleju rzepakowego i wymieszaj (możesz dodać również sosu sojowego, musztardy, miodu, czosnku, imbiru - w zależności od twoich preferencji smakowych). Natrzyj marynatą produkty i pozostaw na kilkanaście minut (jeśli masz czas to nawet kilka godzin, a najlepiej wykonać to dzień wcześniej). Gotowe. Teraz możesz gotować, grillować, smażyć a Twoje potrawy będą smaczne i soczyste.
Marynaty nadają się nie tylko do mięs. Świetnie sprawdzą się przy obróbce warzyw np. ziemniaków, buraków, pieczonej marchwi czy kalafiora.
Istotna jest dla nas baza takiej marynaty. Rafinowany olej rzepakowy idealnie sprawdzi się w tej roli, a to dlatego, że ma wysoką temperaturę dymienia. Co więcej zawiera on witaminę E i sterole, które również chronią go przed utlenieniem. Z powodzeniem więc można stosować olej rzepakowy do dań na gorąco.

Opracowała: Sylwia Szeleźnik, dietetyk

Więcej informacji na:
www.pokochajolejrzepakowy.eu
FB: Miej więcej oleju w głowie

 
© Copyright 2005 - 2017 - SZTUKA JEDZENIA - Catering dietetyczny - Wszystkie prawa zastrzeżone
Kopiowanie bez zgody właściciela serwisu ZABRONIONE